Over mij
Erkenningsnummer 4832
Conflict is inevitable, but combat is optional (M. Lucado)
Wie ben ik en wat is HarmoniQ?
Ik ben Stèphanie del Cioppo: mama, dochter, zus, leidinggevende, collega, ex-vrouw en partner. Net zoals iedereen heb ik verschillende rollen. Rollen die ons maken tot wie we zijn.
In elke rol gedragen we ons anders. We houden rekening met de cultuur, gedragsregels en context van die rol. En dat is niet altijd makkelijk. Soms loopt het immers fout binnen in één van die settings wat dan op zijn beurt een enorme impact heeft op ons zelfbeeld. Het komt immers onder druk te staan. En net daar start die zoektocht weer naar harmonie, naar evenwicht, naar erkenning van dat zelbeeld. We moeten op zoek naar een nieuwe toekomst voor onszelf, in verhouding tot de ander én met onze context. Een queeste dus! En zo werd HarmoniQ geboren: de zoektocht naar harmonie in een nieuwe toekomst.
​
Waarom bemiddeling?
Al van jongs af aan heb ik een diepe interesse in de sociale structuren en de manier waarop mensen met elkaar omgaan. Dit leidde tot mijn studie criminologie aan de universiteit Gent. Omdat ik meer expertise wou in het werken met mensen en in praktijkgerichte communicatie- en oplossingsgerichte visies, besloot ik nog een BanaMa Sociaal werk: maatschappelijk werk te doen aan de HoGent.​​
Doorheen mijn carrière bleef ik echter op mijn honger zitten. Gedreven door een passie voor het helpen van mensen, het oplossen van conflicten, én ook mede door mijn persoonlijke scheiding, besloot ik een nieuwe weg in te slaan. Ik koos ervoor om de opleiding tot erkend bemiddelaar in familiezaken te starten met als doel het opzetten van een bemiddelingspraktijk die zich richt op relatie-, gezins-, familie-, ouderschaps-, echtscheidings-, en gerechtelijke bemiddeling. Ik werk hierbij steeds op maat. Er zijn geen kant-en-klare oplossingen. De partijen blijven aan het stuur en beslissen samen welke oplossingen voor hun situatie de beste zijn!​
Mijn veelzijdige carrière zorgt ervoor dat ik een unieke combinatie van vaardigheden en inzichten mee aan de tafel breng met als doel een veilige ruimte te creëren waar conflicten kunnen worden opgelost en waar elke stem wordt gehoord. Ook van zij die niet mee rond de tafel zijn, maar toch een belangrijke rol spelen in het conflict.
Je kan bij mij terecht voor volgende zaken:
Op een respectvolle en constructieve manier tot overeenstemming komen over de verschillende aspecten van de scheiding/relatiebreuk, zoals de verdeling van bezittingen, financiële regelingen en zorg voor de kinderen.
Ouders maken afspraken over de zorg en opvoeding van hun kinderen na een scheiding of in situaties van conflicten binnen het ouderschap. Het doel is om in het belang van de kinderen tot gezamenlijke, werkbare afspraken te komen.
Wanneer koppels met relatieproblemen nog geen duidelijke beslissing genomen hebben, kan een bemiddelaar helpen spanningsvelden in beeld te brengen. Door met elkaar te praten, naar elkaar te luisteren, en bekommernissen bloot te leggen, krijgen partners een goed zicht op hun relatie en kan een weloverwogen keuze voor de toekomst gemaakt worden.
Verbeteren van de communicatie binnen het gezin of familie, conflicten oplossen en komen tot gezamenlijke afspraken die door iedereen worden gedragen. Dit kan bijvoorbeeld gaan om conflicten tussen (groot)ouders en (klein)kinderen, tussen de ouders onderling, bij samengestelde gezinnen, erfeniskwesties, of familieruzies.
In een gerechtelijke procedure kan een bemiddeling opgestart worden op voorstel van de partijen of van de rechter, waardoor de gerechtelijke procedure wordt opgeschort. Net zoals bij de vrijwillige bemiddeling is niemand verplicht om ze te aanvaarden of eraan mee te werken.