Waarom kiezen voor bemiddeling?
Bemiddeling biedt een vreedzame en efficiënte manier om conflicten op te lossen, zeker bij gevoelige zaken zoals een scheiding of familiekwesties. Het bemiddelingsproces draait om samenwerking en dialoog, wat helpt om conflicten op een respectvolle manier op te lossen. Dit is vooral belangrijk wanneer kinderen of langdurige relaties betrokken zijn. Bemiddeling biedt een minder formele en vijandige setting dan de rechtbank, wat zorgt voor een meer ontspannen sfeer. Het doel is een oplossing te vinden die voor iedereen aanvaardbaar is.
Daarenboven is het meestal goedkoper, sneller en aangenamer dan een procedure via de rechtbank. Gesprekken worden immers op jullie tempo gevoerd en er zijn geen hoge gerechtskosten. In bemiddeling beslissen jullie zelf over de oplossingen, in plaats van dat een rechter een beslissing voor jullie neemt. Omdat beide partijen actief betrokken zijn bij het vinden van een oplossing, zijn de afspraken vaak beter afgestemd op hun wensen en behoeften, wat de naleving op de lange termijn bevordert.
Hoe lang duurt een bemiddeling?
De duur van de bemiddeling hangt af van de complexiteit van de situatie. In gevallen zonder grote conflicten zijn gemiddeld 3 tot 5 gesprekken voldoende. Zijn er langdurige en hardnekkige problemen, dan kunnen er meer sessies nodig zijn om tot goede afspraken te komen. Jullie bepalen zelf het tempo van de gesprekken.
Voor welke conflicten kan je bij een bemiddelaar in familiezaken terecht?
Een familiaal bemiddelaar kan helpen bij het oplossen van verschillende conflicten binnen families. Enkele veelvoorkomende conflicten waarvoor je bij een familiaal bemiddelaar terecht kunt, zijn:
Echtscheidingen en relatiebreuken: Bemiddelaars helpen bij het opstellen van regelingen rond alimentatie, omgangsregelingen voor kinderen, en verdeling van goederen.
Ouderschapsconflicten: Wanneer ouders niet tot overeenstemming kunnen komen over de zorg en opvoeding van hun kinderen, kan een bemiddelaar helpen bij het vinden van oplossingen, zoals afspraken over co-ouderschap of bezoekregelingen.
Erfeniskwesties: Familiale bemiddelaars worden vaak ingeschakeld bij geschillen rond erfenissen, bijvoorbeeld bij onenigheid over de verdeling van nalatenschappen.
Gezinsconflicten: Geschillen tussen ouders en kinderen, broers en zussen of andere familieleden kunnen ook worden aangepakt, bijvoorbeeld ruzies rond verantwoordelijkheden of communicatieproblemen.
Zorg voor oudere familieleden: Wanneer er conflicten ontstaan over de zorg en verantwoordelijkheden voor oudere familieleden, kan een bemiddelaar helpen om afspraken te maken over de zorgverdeling, financiële regelingen, of woonregelingen.
Nieuwe samengestelde gezinnen: Bij conflicten in samengestelde gezinnen, zoals problemen met stiefkinderen of stiefouders, kan een bemiddelaar helpen bij het vinden van werkbare oplossingen en het verbeteren van de communicatie.
Moeten we samen naar de bemiddelaar gaan?
Ja, het is aan te raden om samen de eerste afspraak in te plannen. Zo krijgen jullie gelijktijdig alle informatie en kunnen jullie samen beslissen of bemiddeling de juiste weg is voor jullie. De bemiddelaar leidt het gesprek in goede banen en helpt jullie om tot een oplossing te komen die voor beiden acceptabel is. In uitzonderlijke gevallen kan er apart worden afgesproken, maar de bemiddelaar zorgt ervoor dat beide partijen evenveel inspraak krijgen.
We hebben beslist om te scheiden en ook de meeste zaken hebben wel al besproken. Kunnen we nog terecht bij een bemiddelaar?
Hebben jullie samen besloten om uit elkaar te gaan en zijn de eerste afspraken al gemaakt? Maar willen jullie zeker weten dat alles correct verloopt en juridisch waterdicht is? Dan is een bemiddelaar de perfecte oplossing. Een bemiddelaar helpt om jullie gemaakte afspraken te bekijken en zorgt ervoor dat deze zowel de belangen van alle betrokken partijen respecteren als voldoen aan de wettelijke vereisten.
Moeten we na de bemiddeling nog naar een advocaat of notaris?
Bij een scheiding met onderlinge toestemming kunnen alle afspraken over bijvoorbeeld de kinderen en roerende goederen vastgelegd worden in een overeenkomst, opgemaakt door de bemiddelaar. Dit document wordt vervolgens overhandigd aan de rechtbank, die de scheiding officieel uitspreekt.
Enkel wanneer jullie een huis in gezamenlijk eigendom hebben, moet je nog naar een notaris om de afspraken over die woning in een notariële akte te laten vastleggen. Daarna kan de rechter de scheiding definitief maken.
Kan een bemiddelaar ook helpen bij samenwonenden?
Zeker! Of jullie nu feitelijk of wettelijk samenwonen, een bemiddelaar kan helpen om afspraken te maken over de kinderen en roerende goederen. Ook hier kan de overeenkomst eenvoudig gehomologeerd worden door de rechtbank indien jullie beroep doen op een erkene bemiddelaar, waardoor ze juridisch afdwingbaar wordt, en dat zonder de tussenkomst van een advocaat.
Worden de kinderen betrokken bij de bemiddeling?
in principe niet. In sommige situaties echter, kan het wel nuttig zijn. Als jullie denken dat de kinderen een stem moeten hebben in het proces, kan de bemiddelaar in overleg met jullie besluiten hen erbij te betrekken. Soms wordt hiervoor een kindertherapeut ingeschakeld, afhankelijk van de situatie en de expertise van de bemiddelaar.
Neemt de bemiddelaar beslissingen?
Nee, de bemiddelaar begeleidt enkel het gesprek, maar neemt geen beslissingen voor jullie. Hij of zij zorgt ervoor dat alle partijen de juiste informatie hebben en helpt jullie om tot gezamenlijke afspraken te komen. Zo wordt het conflict op een respectvolle manier opgelost.
Wat kost een bemiddeling?
De kosten van bemiddeling variëren. Elke bemiddelaar is vrij om zijn eigen tarief te bepalen. Vraag bij aanvang altijd duidelijkheid over de kosten om verrassingen te voorkomen.
Bij HarmoniQ vind je de tarieven terug op deze pagina.
Comments