Op de vraag hoe bemiddeling verloopt, krijg je in deze post straks een antwoord. Laat ons beginnen met een korte schets van wat bemiddeling is en wat het voor jou kan betekenen.
Bemiddeling: Spannend? Absoluut. Onbekend? Niet Voor Lang!
Bemiddeling is een krachtige manier om conflicten op te lossen, waarbij beide partijen samen naar een eerlijke, haalbare en werkbare oplossing zoeken. Ik hoor je denken dat kan wel zijn, maar... Het idee om met iemand te praten waarmee je tot nu toe geen oplossing vond, kan best overweldigend zijn. De communicatie lijkt al even zoek en niemand loopt warm om samen opnieuw in 'discussie' te gaan. Jullie geraken er niet of moeilijk zelf uit. Je lijkt de woorden maar niet te vinden, het gesprek escaleert telkens weer. Hoe hard je ook probeert. De stap naar bemiddeling is dan ook een spannende, zeg maar moedige, stap: waarom zou je elkaar nù wel vinden? In een neutrale, veilige setting, proberen we die communicatie te herstellen met wederzijds respect voor elkaar.
Maar hoe verloopt een bemiddeling nu precies?
Op die vraag krijg je hieronder een antwoord in de vorm van een helder overzicht van de verschillende stappen die je kunt verwachten, zodat je met vertrouwen aan dit proces kunt beginnen.
Stap 1: Contact nemen met de bemiddelaar
Iedereen gelijk van meet af aan
Onpartijdigheid is hèt sleutelwoord. Ik gebruik liever de term wisselend, actief betrokken: ik werk voor beide partijen even hard.
Om die reden is het bij HarmoniQ bemiddeling belangrijk dat je zelf contact neemt met de andere partij(en) en dat jullie samen contact nemen om een eerste afspraak te maken.
Eens aangekomen, starten we pas als alle partijen aanwezig zijn. We vermijden dus ten alle tijde dat een van de partijen het gevoel krijgt dat de andere partij(en) al de kans kreeg/kregen om info mee te geven aan de bemiddelaar.
Stap 2: De kennismaking
Iedereen rond de tafel: het voorstellingsrondje
Het traject begint met een eerste gesprek waarin alle betrokkenen kennismaken met de bemiddelaar. Deze onafhankelijke expert legt uit wat bemiddeling inhoudt en hoe het proces zal verlopen. Je krijgt een duidelijk beeld van wat je van de bemiddelaar kunt verwachten en hoe hij of zij te werk gaat. Niet alleen de naam, maar ook waarom die onafhankelijke positie zo belangrijk is in het proces wordt dus toegelicht.
Bemiddeling is werken. Hard werken. Er zijn dus ook een aantal verwachtingen van de bemiddelaar ten opzichte van de partijen. Dit wordt eveneens toegelicht. Zo kom je niet voor verrassingen te staan, maar neem je een stevige start.
Bemiddelingsprotocol
Aan het einde van de eerste sessie moet helder zijn welke onderwerpen nog bemiddeling nodig hebben. Soms zijn immers over een aantal zaken wel al afspraken gemaakt. Elk dossier is anders! De belangrijkste punten schrijven we neer in een bemiddelingsprotocol. Zo weet iedereen waar we aan werken, en vooral: hoe we dat doen. Met vrijwilligheid, vertrouwelijkheid en onpartijdigheid als leidraad gaan we verder in het proces. Dit document zet dus de afspraken en spelregels voor het verdere verloop helder uiteen. Daarna kan de echte bemiddeling van start gaan.
Stap 3: Het bespreken van de situatie en standpunten
Alle kaarten op tafel
Dit is een cruciale stap: door de verschillende standpunten en bezorgdheden op tafel te leggen, krijgen alle partijen de kans om te laten weten wat voor hen écht belangrijk is. Vervolgens krijgt elke partij de ruimte om zijn of haar visie op het conflict te delen. Soms komen hier voor het eerst verschillen naar voren die eerder verborgen bleven. De bemiddelaar speelt een sleutelrol in het verduidelijken van deze standpunten en helpt de betrokkenen om elkaar beter te begrijpen.
Als de spanning te groot is voor een gezamenlijk gesprek, kan de bemiddelaar ervoor kiezen om eerst individuele gesprekken te voeren. Zo krijgen alle partijen de kans om in een veilige omgeving hun verhaal te doen.
Stap 4: Het verkennen van bekommernissen
Luisteren kan zoveel zeggen
Nu de standpunten van alle partijen zorgvuldig in kaart werden gebracht, gaan we op zoek naar de belangen, wensen en zorgen van de partijen.
De kracht van bemiddeling schuilt in het feit dat er vaak gemeenschappelijke belangen naar voren komen, zelfs als de partijen dat in eerste instantie niet verwachtten. Vaak weet je niet precies waarom iemand iets zo belangrijk vindt, simpelweg omdat er al een tijd ruis op de lijn zit. Door naar elkaar te luisteren, wordt vaak al snel duidelijk dat de kloof tussen de partijen minder groot is dan gedacht. De bemiddelaar zorgt ervoor dat de gesprekken gestructureerd verlopen en tracht ruimte te creëren om vrijuit te spreken.
Stap 5: Op zoek naar oplossingen
De brainstormfase: naar een samenwerkende vennootschap!
Zodra alle bekommernissen duidelijk zijn, start het zoeken naar oplossingen. Dit is het moment waarop de creativiteit van beide partijen naar voren komt. Elke voorgestelde oplossing, hoe out-of-the-box ook, wordt zorgvuldig getoetst aan de zorgen en belangen die in de voorgaande gesprekken naar voren zijn gekomen.
De bemiddelaar begeleidt dit proces en helpt de partijen om te komen tot een akkoord waar ze zich in kunnen vinden. We streven ernaar dat niemand moet opgeven wat hij of zij echt belangrijk vindt. Hierdoor wordt de kans op een duurzame en evenwichtige overeenkomst vergroot.
Stap 6: De overeenkomst
Naar een duurzame oplossing
Wanneer er een akkoord bereikt is, zet de bemiddelaar dit op papier in een overeenkomst. Als de partijen dat wensen, kan deze overeenkomst door de rechtbank worden gehomologeerd, waardoor het de kracht van een vonnis krijgt.
De bemiddelaar kan dit doen voor de partijen, maar ze kunnen dit later ook gewoon zelf.
Comments