top of page
Foto van schrijverStèphanie del Cioppo

Mythes over bemiddeling ontkracht!

Bemiddeling wordt steeds vaker ingezet om conflicten op te lossen, maar er bestaan nog tal van misvattingen die ertoe leiden dat mensen toch niet voor deze oplossing kiezen. In deze blog neem ik enkele hardnekkige mythes over bemiddeling onder de loep en leg ik uit waarom ze niet kloppen.


Mythes versus feiten

Mythe 1: Bemiddeling is alleen voor (echt)scheidingen

Wanneer mensen aan bemiddeling denken, linken ze dit vaak aan scheidingen of relatiebreuken. Bemiddeling is inderdaad een effectieve manier om afspraken te maken tijdens een scheiding, maar het is veel breder toepasbaar. Zo kan bemiddeling in familiezaken ook ingezet worden bij conflicten binnen families, bij erfeniskwesties, bij geschillen in zelf samengestelde gezinnen, bij relatiegeschillen, enzovoort. Het doel van bemiddeling is altijd hetzelfde, nl. samen tot een duurzame, gedragen oplossing komen.


Mythe 2: De bemiddelaar neemt de beslissingen

Veel mensen denken dat een bemiddelaar vergelijkbaar is met een rechter of arbiter én dat die dus een bindend oordeel velt. Anderen gaan ervan uit dat een bemiddelaar juridische adviezen geeft zoals een advocaat. Niets is minder waar!

Een bemiddelaar zorgt voor een constructieve dialoog en waakt erover dat alle informatie op de bemiddelingstafel ligt, zodat beide partijen erover kunnen beschikken. Zijn rol is neutraal en gericht op het faciliteren van het proces, niet op het behartigen van de belangen van één partij. De bemiddelaar begeleidt partijen naar een oplossing die voor iedereen aanvaardbaar is. Het zijn dus de partijen zelf die de uiteindelijke beslissingen nemen.


Mythe 3: Bemiddeling werkt alleen als er weinig conflict is

Het lijkt misschien onmogelijk om te bemiddelen als de emoties hoog oplopen of als er jarenlang wantrouwen is opgebouwd. Toch is bemiddeling juist dan bijzonder effectief.

Een goede bemiddelaar helpt immers om de communicatie weer op gang te brengen en voorkomt dat emoties de overhand nemen. Bemiddelaars zijn getraind om communicatie te verbeteren en te faciliteren, zelfs in situaties waarin partijen nauwelijks nog met elkaar praten. Op die manier kunnen de meest verharde conflicten worden omgezet in constructieve gesprekken. Bemiddeling kan dus juist goed werken in situaties waarin de communicatie is vastgelopen en de spanningen prominent aanwezig zijn. Let wel: hoewel bemiddeling een hoge slaagkans heeft, hangt het succes sterk af van de bereidheid van beide partijen om mee te werken.


Mythe 4: Bemiddeling is een teken van zwakte

Bemiddeling is een investering in de relatie en vergt dus lef: je moet openstaan voor de ander, bereid zijn om je standpunt te herzien en samen te zoeken naar een oplossing. Het draait om wederzijds respect en samenwerking, het vraagt moed om je conflict positief aan te pakken. Stuk voor stuk eigenschappen dus, die kracht uitstralen.


Mythe 5: Bemiddeling is kostelijk in tijd én geld!

Bemiddeling leidt in de meeste gevallen tot oplossingen waar beide partijen achter staan, waardoor juridische procedures vaak overbodig worden. Bovendien is bemiddeling vaak sneller en goedkoper dan een procedure voor de rechtbank. Procedures kunnen maanden en soms jaren duren, doordat men afhankelijk is van de agenda van rechtbank. In bemiddeling kiezen partijen zelf hoe snel én hoe vaak ze samenkomen.

Bovendien delen de partijen de kosten van de bemiddelaar, want bemiddelen doe je 'met' elkaar.


Conclusie

Bemiddeling gaat niet alleen over het oplossen van conflicten. Het gaat over het creëren van begrip, herstellen van vertrouwen en het vinden van oplossingen die voor iedereen werken. Kortom, niet alleen het conflict wordt aangepakt, ook de relatie tussen de partijen wordt versterkt.


Bemiddeling is niet 'zwak' of onnodig, maar juist krachtig, efficiënt en mensgericht!


Wil je meer weten over bemiddeling? Of twijfel je of het geschikt is voor jouw situatie? Deel je verhaal in de reacties of neem contact op voor meer informatie.

22 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
  • Facebook
  • LinkedIn
bottom of page