Liefde is een werkwoord en een relatie of huwelijk is dus hard werken. Het zou een utopie zijn om er vanuit te gaan dat elk koppel jaar in, jaar uit op een roze wolk vertoeft. Helaas… Relaties worden nu eenmaal gekenmerkt door ‘ups-and-downs’. Je weet wel: periodes waarin je jezelf voorbij loopt en dus ook elkaar. Spanningen en conflicten steken onverwijld de kop, net of je hebt niets beter te doen. En net wanneer jij denkt: oké, een goed gesprek en we zijn weer op de goeie weg, denkt jouw partner: nu even niet, ik ga sporten. Op zich hoeft dit allemaal niet zo erg te zijn, maar wanneer de verschillen te lang aanslepen en steeds groter worden, loopt de batterij van jullie relatie langzaamaan leeg. Ruzies lijken nu onoverkomelijk: zijn de verschillen nog te overbruggen?
Laten we optimistisch blijven: niet elke crisis hoeft ‘het einde’ te betekenen. Dat relaties hard werken zijn, dat weten we intussen al. Wanneer mensen met elkaar in verbinding treden op lange termijn, is het onvermijdelijk dat er spanningen of conflicten de kop op steken. Stressvolle of onverwachte situaties, zoals verbouwingen, drukte op het werk, ziekte, etc. kunnen ervoor zorgen dat partners langs elkaar heen beginnen te leven. De communicatie tussen beide komt op een laag pitje te staan en frustratie, ergernis sluipt binnen. Als je mensen vraagt: ‘wanneer liep het juist mank?’, dan kunnen ze er vaak niet echt de vinger op leggen. En dat is ook logisch, want het gaat niet over één keer. Door de spanning, de drukte van het leven of gewoon door veranderingen in onze levenscyclus, worden zaken gewoontes, sleur, vanzelfsprekend. Het is net in die ‘herhaling’ dat de liefde steeds verder weg lijkt te drijven. Het feit dat jullie dit opmerken en nadenken over: wat nu?, wil zeggen dat er nog steeds een band, bereidheid, een waakvlam is. Zolang er ruimte is om te zoeken naar wat gemeenschappelijk is en wat jullie samen houdt, is er een kans om het vuur weer aan te steken. Ga na waar het misliep en zie conflict als een kans om te groeien. Om te leren over jezelf, over de ander en over wie jullie zijn in verhouding tot elkaar.
Relatiebemiddeling kan jullie daarbij helpen en is, wat mij betreft, een waardevolle keuze boven een relatiebreuk of scheiding!
Relatiebemiddeling: what’s in it for me?
Een gesprek beginnen over iets wat je raakt en waarin je je kwetsbaar voelt, kan al snel leiden tot ruzie, waarbij jullie in gekende patronen terecht komen. Het gaat van kwaad tot erger en de kloof tussen jullie wordt alleen maar groter. Samen lukt het niet. In dat geval kan relatiebemiddeling voor jullie ‘the way to go’ zijn: s
Wat wil je nu echt? Wat heeft je partner nodig? Er wordt een veilige omgeving gecreëerd waarin je elkaar kan en durft vertellen wat er voor jou fout loopt of wat je graag anders zou willen.
Kortom, je neemt je relatie onder de loep! Dit zogenaamd ‘relatieonderzoek’ biedt helderheid en begrip met als doel een constructief gesprek te voeren, waarbij de bemiddelaar als neutrale partij ervoor zorgt dat jullie elkaar écht horen. Relatiebemiddeling is ook hard werken: het vraagt moed, openheid, eerlijkheid, zelfreflectie, luisterbereidheid en doorzettingsvermogen. De focus ligt dus op eerlijk en open communiceren, zodat jullie samen op zoek kunnen gaan naar oplossingen die voor beiden werken.
Samen groeien is samen werken aan een sterke basis voor de toekomst!
In relatiebemiddeling ga je samen met de bemiddelaar op zoek naar hoe jullie samenwerkende vennootschap winst kan opleveren. Door zicht te krijgen op je eigen functioneren en dat van de ander, ontstaat een groei aan zelfrespect en respect voor elkaar. Misschien wel de belangrijkste elementen in een relatie. Daarnaast is het belangrijk om open en eerlijk te communiceren door duidelijk de eigen verlangens, behoeften, noden en wensen positief te gaan vertalen naar de ander. Op die manier kan je samen nagaan hoe jullie bepaalde situaties kunnen aanpakken. Dit kan enkel door tijd te nemen om te luisteren naar én op een respectvolle manier in gesprek te gaan met elkaar, wat leidt tot wederzijds begrip en mildheid. Door samen aspecten van jezelf, de ander, jullie verhouding tot elkaar of dus de relatie te leren zien en begrijpen, wordt het ook mogelijk om te zien waar elk van jullie verantwoordelijkheid kan nemen.
Relatiebemiddeling is dus zinvol wanneer jullie weer beter op elkaar willen afstemmen. Elk neemt een actieve en constructieve rol op in het versterken van jullie relatie, zodat individueel geluk en rust in de relatie niet langer afhangen van wat de ander wel of niet doet, maar wel van jullie gezamenlijke inspanningen.
Comments